1 de des. 2010

Feder

El passat divendres va aparèixer publicat al CONTRAPUNT una notícia relativa a un projecte mancomunat entre Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles per posar fibra òptica i crear un Club de l'Emprenedor, projecte del qual Martorelles no participava.

Crec que és oportú donar una explicació ja que vist des de fora dona una imatge dolenta sobre la gestió del nostre Ajuntament en aquest projecte i haver perdut una bona oportunitat per millorar el nostre Polígon Industrial.

Primer de tot voldria clarificar que el projecte va ser presentat per l'Ajuntament de Sant Fost i no pas per la Mancomunitat de Municipis del Galzeran (Martorelles, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles) i al qual Santa Maria de Martorelles aporta una petita quantitat per tindre accès al Club de l'Emprenedor. El projecte està valorat en 520.000,00 euros aprox., dels quals el FEDER es fa càrrec d'un 47%, la Diputació de Barcelona d'un 23% i la resta es asumida per l'Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles i els industrials del seu municipi. L'intervenció consisteix en posar  4.500 metres de fibra sense fer obra, ja que les canalitzacions estan fetes ja que Sant Fost va tindre previsió al construir  el seu polígon industrial.

Abans que aquest projecte es presentés al FEDER, es va estudiar la viabilitat que Martorelles pogués participar però això obligava a fer obra civil per posar les canalitzacions a més de posar també la fibra en una extensió aproximada de 9.000 metres. Això suposava que el projecte en lloc dels 520.000 euros s'anava a 1.475.625,00 euros aprox (quasi el triple). Per aquest motiu, el nostre Ajuntament tenia que assumir la quantitat de 300.856,25 euros dels 368.906,25 euros que els tocaria fer-se càrrec la Mancomunitat.

Cal indicar que aquesta inversió era molt considerable en aquests moments de crísis econòmica, més si tenim en compte els projectes a desenvolupar en el nostre municipi en els dos propers anys i que situaria el nostre Ajuntament en una situació financera prou complicada. No obstant es va estudiar el tema amb les principals empreses del Polígon Industrial, les quals van manifestar tindre solucionat el tema de les comunicacions, manifestant això si, la seva preocupació per temes com l'enllumenat, el clavegueram, la senyalització, l'estat del paviment de diversos càrrers, etc. Cal recordar que fa poc s'ha acabat una inversió d'un milió d'euros per posar il.luminació (400 fanals) en un Polígon Industrial que sempre ha estat a les fosques i de la qual el nostre Ajuntament ha posat un 40% i els industrials el 60% restant.

Indicar que aquesta intervenció només milloraria el Polígon Industrial i no pas al nucli urbà de la població, el qual tots coneixem els greus problemes que tenim amb l'ADSL degut a la manca d'inversions per part de TELEFONICA en la seva xarxa. Per això, l'Ajuntament va preparar un projecte que va presentar al FEDER amb l'intenció de donar una opció wimax a la població, poder donar connectivitat a l'Ajuntament (on no disposem ni d'un mega), connectivitat també a les dues escoles públiques, establir de tres a quatre zones wifi gratuïtes en el municipi, etc. Tot això sense cap cost per l'Ajuntament ja que l'empresa guanyadora es faria càrrec del 25% que li tocaria a l'Ajuntament cas que el FEDER aprovés el projecte. Juntament amb aquesta intervencíó es tancaria un conveni amb TELEFONICA per millorar l'ADSL fixe al municipi mitjançant diversos armaris Muxffin.

Malgrat els 300.856,25 euros sembli poc per a una intervenció prou interessant, entre 2011 i 2012, com deia abans  hi ha unes inversions municipals previstes que es podrien veure afectades per problemes de financiació i entre elles cal destacar:

2011:

* 1a. fase del nou cementiri mancomunat (Martorelles-Santa Maria Martorelles): aprox. 900.000,00 euros
* 2a. fase del Parc Joan Miró: aprox. 276.000,00 euros
* Inversions en equipaments esportius (Camp Futbol i Pavelló Esportiu): aprox. 600.000,00 euros
* Calefacció CEIP Les Pruneres: aprox. 100.000,00 euros
* Adeqüació entrada La Timba: aprox. 115.000,00 euros

2012:

* Centre cívic Can Sunyer: aprox. 900.000,00 euros
* Urbanització barri Can Sunyer: aprox. 500.000,00 euros

Juntament amb aquestes intervencions hi han altres inversions (asfaltament carrers, mobiliari urbà, etc) que es realitzen cada any.

Tampoc vull oblidar-me d'un projecte que per l'actual equip de govern és prioritari com és la remodelació de la Masia de Carrancà. Ja l'any passat es va presentar un projecte conservant la seva estructura al FEDER per valor de 1,6 milions d'euros per convertir-la en un centre de promoció econòmica, empresarial, cultural, artístic i turístic, però va quedar exclòs per pocs punts. Actualment treballem en millorar el projecte per a una propera edició del FEDER a efectes que llavors surti guanyadora i poder fer realitat un somni de molts veïns i veïnes del poble.

Recopilant i disculpeu l'extensió d'aquest article però crec que tenia que donar el màxim d'explicacions, l'Ajuntament de Martorelles no ha participat en el projecte degut a que el tema fibra òptica al Polígon Industrial no solucina els principals problemes de les nostres indústries, ells tenen altres preocupacions, tampoc soluciona els problemes al nucli urbà, i té un elevat cost tenint en compte les intervencions que aquest Ajuntament durà a terme en els dos propers anys. Tinc l'obligació de gestionar els recursos de la forma més correcte i deixar aquest Ajuntament en una situació financera acceptable per a futurs Consistoris.





2 comentaris:

  1. En quant al Parc Joan Miró...Era necessari arrencar els arbres de manera que morin sense possibilitat de ser replantats més endavant a una altra banda?

    ResponElimina
  2. Romuald, sincerament crec que us equivoque-ho. El tema de la fibra òptica es un tema de futur. Evidenment que hi han altres prioritats segur en el poble, però no crec que els 600.000€ pel Camp de futbol i Pavelló Esportiu, ho sigui.

    ResponElimina